Imate gljivice na nogama:Nokti su Vam porozni i žuti:prirodno se riješite ove neugodne pojave:(Foto)

  • Admin
  • April 28, 2019
  • Comments Off on Imate gljivice na nogama:Nokti su Vam porozni i žuti:prirodno se riješite ove neugodne pojave:(Foto)

Onihomikoza je gljivična infekcija noktiju i  najčešća je bolest, te predstavlja polovicu poremećaja vezanih za oboljenje stopala.

Obićno nastaje usljed oštećenja ili povrede ploče nokta, čestim kvašenjem šaka i stopala, nepravilnom higijenom, padom imuniteta, ali i smanjivanjem brzine rasta nokta kod starije populacije.

Glavni uzrok su dermatofiti, a u velikom broju to je Trichophyton rubrum. Većinom infelcija započinje kao tinea pedis (gljivična infekcija stopala), koja se s vremenom proširi na nokte.

Mnogi od nas imaju ovu neugodnu pojavu na noktima koja može uzrokovati i dodatne zdravstvene probleme.

Ovo oboljenje započinje kao žuta ili bijela flekica na samom vrhu nokta, a prilikom širenja dolazi do zadebljavanja, pucanja i diskoloracije nokta. Koliko je estetski neprivlaćna može biti i veoma bolna. Nokti zahvaćeni gljivicama postaju krhki, tamni i bez sjaja, počinju se listati i imaju neugodan miris.

Prirodni lijekovi za ovo oboljenje su:

Ulje čajevca – jako je dobro u početnom stadijumu infekcije. Sve što je potrebno jeste da nakan pranja stopala, na oboljele nokte stavite par kapi ulja.

  • Ulje lavande – nanositi na nokat i kožu oko nokta dva do tri puta dnevno.
  • Soda bikarbona – potrebno je pomiješati pola šoljice sode bikarbona sa sa dvije šoljice tople vode, te potopiti zahvaćeni prst deset do petnaest minuta. Postupak ponavljati svakodnevno.