Narcisoidni poremećaj ličnosti na društvenim mrežama

  • Admin
  • May 23, 2019
  • Comments Off on Narcisoidni poremećaj ličnosti na društvenim mrežama

Društvene mreže su postale nezaobilazan dio života mnogih ljudi. Bez njih se danas jednostavno ne može. Iako su u početku bile popularne samo među populacijom mlađe odrasle dobi, izgleda da danas nema pravila. Sve generacije, uključujući bake, djedovi, roditelji, adolescenti, predškolci i mnogi drugi, svi su online.AdolescenticaAli, šta se događa kada društvene mreže postanu vrsta ovisnosti i jedini način izgradnje vlastitog socijalnog identiteta, da li je to u redu? Iako je teško za povjerovati, u zadnje vrijeme je sve češći narcisoidni poremećaj ličnosti na društvenim mrežama.

Postoje dobre i loše strane društvenih mreža, no čini se da se nedovoljno priča o onim lošima, svi žie u oblacima i vjeruju da je to baš toliko dobra stvar za svakoga od njih. Nerijetko se zloupotrebljavaju prednosti društvenih mreža, ali nažalost, mnogi korisnici toga nisu niti svjesni.OnlineNarcisoidni poremećaj ličnosti obuhvaća prenaglašen i grandiozan osjećaj superiornosti te očekivanje da se prema narcisoidnim pojedincima drugi ljudi moraju ponašati s poštovanjem i udovoljavati njihovim potrebama, ako nije tako, svi oni su krivi i jednostavno imaju iskrivljeno mišljenje.

Također, kod tih je pojedinaca uočljiva stalna potreba za divljenjem, izrazito su kritični prema drugima, a istovremeno vrlo osjetljivi na loše komentare o sebi.

Istraživanje objavljeno u poznatom naučnom časopisu „Personality and Social Psychology Bulletin“ ističe da osobe s izraženim narcizmom veoma lako i jednostavno uspostavljaju odnose jer se na prvu percipiraju kao vođe, zanimljivi i samouvjereni , no na duže staze ne mogu stvoriti i održati bliske odnose jer im nedostaje empatije i emocionalne topline.Facebook