Naučnici potvrdili:Mozak žena 4 godine mlađi od mozga muškaraca

  • Admin
  • April 29, 2019
  • Comments Off on Naučnici potvrdili:Mozak žena 4 godine mlađi od mozga muškaraca

DANAS ĆEMO MALO GOVORITI O RAZLIKAMA KOJE POSTOJE IZMEĐU MUŠKARCA I ŽENE, AKOJE SSU SVAAKAKO SVIMA VAMA POZNATE. MEĐUTIM, IMA NEKIH RAZLIKA ZA KOJE UOPŠTE NISTE ZNALI, A MI ĆEMO U OVOM ČLANKU DA GOVORIMO BAŠ O NAČINU RAZMIŠLJANJA IZMEĐU MUŠKARCA I ŽENE. Zdrave žene imaju metaboličku starost mozga koja je blizu 4 godine mlađa od metaboličke starosti mozga kod muškaraca iste dobi, utvrdili su nučnici sa univerzitetaa Washington.

Ova se razlika pojavljuje u ranoj odrasloj dobi i ostaje jednaka skroz do same starosti. Naučnici ne znaju koje bi bile naučne posljedice ovoga istraživanja, ali da objašnjava zašto žene dulje ostaju mentalno bistrije. Prilikom ove najnovije studije pomenuti istraživači su skenirali mozgove ispitanika pet do sedam puta i bilježili lokalnu potrošnju obične glukoze i kisika te protok krvi u ljudskom mozgu.

Pokazalo se da žene u poređenju sa muškim mozgom pokazuje prilično manji gubitak moždane prokrvljenosti nakon puberteta, bolju razgradnju čiste glukoze tokom mladosti i smanjen gubitak određenih tipova ekspresije moždanih gena u njihovom mozgu.

Godnama se vjerovalo da žene jako brže sazrijevaju od muškaraca, što je naučno više puta i dokazano. Iz dana u dan, svjedoci smo da su žene bar za korak ispred muškaraca, gotovo u svakom segmentu, pogotovo ako su istih godina.