Naučnici su došli nakon više od 30 godina obavljanja studija do zaključka da se akutna limfoblastična leukemija, oboljenje koje vrlo često napada djecu, može jednostavno spriječiti.

Naime, naučnici su zaključili da nas do ovog oboljenja može dovesti pretjerana čistoća. U prosjeku jedno od 20 djece za ovo oboljenje ima genetsku predispoziciju, ali ukoliko se razvije kako treba dječiji imunitet, dijete će najvjerovatnije ostati zdravo. Ali, ukoliko do prve godine ne bude bilo izloženo određenim mikrobima, njihov se imunitet neće razvijati kako treba i neće znati kako da se sa infekcijama nosi.

Upravo je to razlog zašto je s raznim alergijama i oboljenjima povezana čistoća. Danas roditelji teže da sve drže u perfektnoj čistoći oko djece, ali ne shvataju da bi djeca trebala doći u kontakt s određenim bakterijama tokom odrastanja zato što se na taj način jača njihov imunitet. BItno je da djeca s drugom djecom budu u kontaktu, da se igraju u prirodi i zemlji, kao i u kontaktu sa životinjama.

Interesantno je da do porasta oboljenja povezanih sa slabim imunitetom poput multiple skleroze i dijabetesa tipa 1, nije došlo u manje razvijenim zemljama.

Simptomi koji ukazuju na leukemiju:

1.Blijeda koža

-U fazi razvijanja leukemije, mlade krvne ćelije koje je oštetio kancer, mogu koštanu srž preplaviti i na taj način otežati proizvodnju zdravih ćelija. Iz razloga što imate manje zdravih ćelija i više oštećenih u svom organizmu, može doći do anemije, a time i bljedila kože, posebno lica, pojasnila je Barnart. Anemija može i da bude uzrok stalnog osjećaja hladnih ruku.

2.Umor

-Baš kao i u slučaju mnogih drugih oboljenja, umor je uobičajeni simptom leukemije, navodi Vedlej. Ukoliko se neprestano osjećate iscrpljeno i nemate energije, a prije ste je dosta imali, trebate se obratiti doktoru. Anemija isto tako može da bude uzrok umora.

Preporučujemo
Loading..