Skriveno značenje iza filma Maratonci trče počasni krug: Dušan Kovačević oštro iskritikovao tadašnju vlast!

  • Urednik
  • October 27, 2020
  • Comments Off on Skriveno značenje iza filma Maratonci trče počasni krug: Dušan Kovačević oštro iskritikovao tadašnju vlast!

Maratonci trče počasni krug vjerovatno je najpoznatije dostignuće srpske kinematografije. Naš najgenijalniji dramatičar modernog doba, Dušan Kovačević, napisao je ovu dramu u svojoj dvadeset četvrtoj godini, još dok je bio student. Deset godina kasnije prikazana je njegova drama, pa je od amaterske pozorišne predstave napravljen film koji mnoge generacije gotovo znaju napamet.

Predstava je u početku zamišljena kao ozbiljna kritika društva kroz tragediju, ali na Kovačevićevo iznenađenje, publika je predstavu prihvatila kao izuzetno duhovitu, vjerojatno ne shvaćajući njezino pravo značenje. Kako su u predstavi predstavljene brojne socijalne teme, u današnjem se društvu svakodnevno prepričavaju komični citati i dijalozi iz predstave. Možemo čak reći da su postali svojevrsna moderna poslovica. Svi znamo radnju predstave, ali nismo svjesni njene minornosti u odnosu na znatno dublji sloj skrivene pripovijesti. Ostatak teksta možete pročitati ovdje.