SNOUDEN DOBIO STALNU BORAVIŠNU DOZVOLU U RUSIJI: Najpoznatiji svetski uzbunjivač pronašao utočište u Moskvi

  • Urednik
  • October 22, 2020
  • Comments Off on SNOUDEN DOBIO STALNU BORAVIŠNU DOZVOLU U RUSIJI: Najpoznatiji svetski uzbunjivač pronašao utočište u Moskvi

Ads

Bivši saradnik Američke agencije za nacionalnu sigurnost (NSA) Edward Snowden, koga traži Washington, dobio je dozvolu za stalni boravak u Rusiji, gdje je bio od 2013. godine, objavio je danas njegov advokat. “Danas je ruska migracijska služba Snowdenu odobrila stalni boravak”, rekao je advokat Anatolij Kucherena. Snowdenov advokat rekao je da dozvola boravka vrijedi na neodređeno vrijeme i dodao da je to omogućeno nedavnom promjenom zakona o imigraciji u Rusiji.

Ads

Zahtjev je podnesen u aprilu, ali je kasnije razmotren zbog epidemije korona virusa. Do sada je Snowden prvi put dobio azil na godinu dana, zatim je dobio dozvolu boravka na tri godine, koja je produžena 2017. godine. Bivši saradnik američke NSA utočište je pronašao u Rusiji 2013. godine, nakon što je pobjegao iz Sjedinjenih Država. Snowden se u Sjedinjenim Državama suočava sa optužbama za špijunažu jer je otkrio globalni program prisluškivanja i nadzora koji je NSA provodila u Sjedinjenim Državama i širom svijeta.