Karel Leve je učiteljica engleskog jezika iz Amerike, konkretno Oklahome, koja taj posao radi već 22 godine, a na društvenim mrežama je podijelila zadatak iz aktivnosti koji je radila sa svojim učenicima na prvi dan škole, a njena objava je veoma brzo postala viralni hit, pa je samo u tri dana podijeljena više od 335 hiljada puta.

Ono što je privuklo pažnju ljudi na ovu njenu objavu je emocionalni teret kojeg svi mi imamo i nosimo ga u sebi, bez obzira koliko godina imamo, a učiteljica je sve to pokazala sa fotografijom plastične kese koja je bila prepuna pogužvanih papirića, a u svojoj objavi ona je i objasnila o čemu se zapravo radi, a njenu objavu vam prenosimo u cijelosti :

”S ovim sam započela svoju 22. godinu podučavanja u srednjoj školi. Jučer je bio vjerovatno jedan od najznačajnijih dana koje sam ikada proživjela. Isprobala sam novu aktivnost koju sam nazvala ‘The Baggage Activity’. Pitala sam djecu šta znači imati emocionalni teret, a oni su uglavnom rekli da su to loše stvari koje nosite na svojim ramenima. Zamolila sam ih da na komad papira napišu šta ih muči, šta im je na duši, što ih boli itd. Na papiru ne smiju pisati imena. Zatim da zgužvaju papir i bace ga. Svako od njih je zatim trebalo da uzme komad papira i naizmjenično su naglas čitali šta je njihov kolega napisao. Ja bih poslije svakog pitala ko je to napisao, ako želi da kaže. Nikada nisam bila toliko dirnuta do suza kao kada su se ova djeca otvorila i podijelila svoje probleme s razredom. Čula sam stvari kao što su samoubistvo, roditelji koji su u zatvoru, droga u porodici, ostavljeni od strane roditelja, smrt, rak, gubitak kućnih ljubimaca (jedan je rekao da je njegov skočimiš umro jer je bio debeo, a mi smo se hihotali) i tako dalje”.

Na kraju je dodala da djeca koja su čitala stvari sa papirića da su plakala jer im je bilo teško, a onaj učenik koji bi odlučio da prizna da je on napisao neki od papira bi isto tako zaplakao jer bi ga savladale emocije. Dodala je da je to i za nju emocionalno bio veoma iscrpljujući dan, ali smatra da će njena djeca, tj. učenici nakon ovoga iskustva malo manje osuđivati druge, barem ne olako i da će poslije svega početi malo više da vole i da opraštaju češće.

 

Preporučujemo
Loading..