Već mjesecima se u medijima širom regije, a posebno u BiH govori o paradi ponosa koja se treba održati u Sarajevu ovoga vikenda koja je uveliko podijelila javnost u Bosni, pa tako jedni smatraju da je parada izravna borba protiv svih vrsta diskriminacija i borba za ljudska prava, dok sa druge strane mnogi smatraju da je to u stvari parada srama

Tako se sa svojim proglasom javilo i Udruženje mladih muslimana, koji su imali, kako kažu moralnu potrebu da svoju izjavu pošalju na nekoliko adresa, pa su tako njihova razmišljanja objavili mnogi pisani mediji u BiH ,a li i u regiji, a njihovo obraćanje javnosti vam prenosimo u cijelosti:

“Pozivamo organizatore Parade i njihove pristaše da prestanu predstavljati prijetnje i ugroženost tzv LGBT osoba u BiH društvu, uopće nisu tako ranjive kao što govore i citiraju. Uviđajući potrebu zaštite ljudskih prava, skrećemo pozornost na činjenicu da nismo svjesni da je u našem društvu bilo izvještaja o uskraćivanju prava bilo kojoj od tih osoba, u bilo kojem dijelu njihovog života, kao i na području pružanja medicinske i zdravstvene zaštite, obrazovanja, zapošljavanja itd. i oni mogu uživati ​​pred zakonom sva prava, kao i svi drugi građani.

Pozivamo intelektualce i javne ličnosti u BiH da ne dopuste marketing nekih novih „istina“ o pojavama koje nam se nameću, da shvate koje su tradicionalne vrijednosti našeg društva i da razumiju zašto ih treba držati beskompromisnima.
Pozivamo naše uleme i vjerske dostojanstvenike drugih ispovijesti da odlučnije govore o ovom zlu koje nas toliko okružuje u ovim trenucima. Prema poznatom hadisu, Božji Poslanik Muhammed a.s. Rekao je da su muslimani dužni spriječiti zlo rukom, bez čekanja i uzdržavanja, pa ako ne mogu, onda jezikom, a ako ne mogu, preziru ga u svom srcu, što je najslabiji stepen vjere.” piše u pismu.

Kao odgovor na ovo obraćanje javio se i doktor Zijad Ljakić koji je doktor nauka u oblasti fikha (islamskog prava), a njegove riječi možda pokazuju na najbolji način licemjerstvo BiH društva u cijelosti

 

 

Preporučujemo
Loading..