Ova vrsta prirodnih lijekova koje koriste mnogi ljudi diljem svijeta pokazale su se kao izuzetno efikasni kad su izliječenja od raznih vrsta oboljenja u pitanju.

U narodu je dokazano da su dosta efikasniji ovakvi lijekovi od onih koji se proizvode i prodaju se u apotekama, pa se preporučuje da se o lijeku i informišete prije nego počnete sa njegovom upotrebom. Čuvarkuća se pokazala kao izuzetno efikasna u izliječenju ženskih oboljenja, poput cisti na vaginalnom predjelu i može da se jede u kombinaciji s domaćim medom.

Isto tako, može i da se konzumira kao cijeđen i napravljen sok. U slučaju da imate veliku upalu jajnika, preporučuje se da uzmete vatu i onda je utopite u kantarionovo ulje koje ste prethodno pomiješali sa sokom od čuvarkuće. Nakon toga, ovu mješavinu razmažite na intimno područje. Bilo bi dobro da unutar vaše intimne zone nakapate nekoliko kapi da bi bilo još učinkovitije.

Čuvarkuća je inače poznata kao stari narodni lijek za gubitak sluha, oštećenja bubnjića i uhobolju. Njen sok u uhu rastvara višak skrućene smole i generalno smanjuje bol. Mnogi su ostali ubijeđeni da imaju bolje dejstvo nego kapi iz apoteke, a čak je za djecu preporučuju i neki pedijatri.

Kako biste je koristili kao lijek, dovoljno je iz lista istisnuti 2 do 3 ml soka, a potom ukapati u uho i odležati neko vrijeme i pustiti nakon nekoliko minuta da sok iscuri van. Ovu ljekovitu biljku isto tako možete koristiti i za: herpes zoster, kurje oči, rane i čireve, pjegice, crveni vjetar, tvrdu kožu na tabanima, upale uha i oka, opekotine, ugrize i ubode.