Svi znamo koliko majka uloži napora i truda kako bi odgojila svoje dijete i nikad se zbog toga ne jada.

Dođe vrijeme i ona sretna i zadovoljna uda ili oženi svoje dijete. Ali, dešava se da zet ili mlada ne budu zadovoljni njenim mukotrpnim radom, a u ovom slučaju mlada nije mogla gledati ženu koja je othranila njenog supruga, njegovu majku.

Jedan se mladić tako oženio, a njegova je majka bila stara. Jednog dana, njegova supruga bez riječi je napustila jelo i uputila se u svoju sobu. Majka mu na to reče: Sine, provjeri da ti nije bolesna supruga. Nemoj gladna da zaspi. Sine, čuvaj svoju suprugu. I on je isto tako pomislio da mu je bolesna supruga, pa je krenuo u sobu za njom. Pitao je Ljubavi, da li si se razboljela? Što nećeš da jedeš sa nama? Ona mu odgovori: Ne mogu, ne mogu da jedem kad ugledam prljave ruke tvoje majke.

Njene su ruke bile pune bora. Samo ona zna koliko je radila teških poslova da bi podigla svog sina na noge. Eto, njegovoj su supruzi zasmetale upravo te ruke. On je pita Šta bi ti uradila? Ona mu odgovorila Najbolje u starački dom da je smjestiš! On odgovori Ne brini se ljubavi. Nek si mi samo ti dobro. Riješit ćemo to sutra. Ali, ne zaboravi prije toga da smo pozvani sutra kod tvojih. Odvest ću po povratku svoju majku u starački dom. Povest ćemo sutra i moju majku kod tvojih na ručak.

Stigao je novi dan i on ode u goste sa svojom majkom i suprugom, porodici svoje drage žene. Njegova se majka nije pojavila za sofrom. Otišla je u drugu sobu. Upitao je suprugu šapatom šta je s njegovom majkom, što neće sa njima da jede. Reče mu Ne brini, ona sama jede u drugoj sobi!

Preporučujemo
Loading..