Artičoka:Veoma ljekovita i ukusna delicija:(Foto)

Artičoka je biljka koja prispjeva u priobalnim područjima. Smatra se da je ovo jedna od najstarijih namirnica koja se najduže koristi, a danas Vam govorimo o njenim ljekovitim svojstvima.Rezultat slika za artičokaKao afrodizijak je korištena kog grka i rimljana, a također su vjerovali do pomaže kod začeća i dobivanja muškog potomstva. Vremenom je postala vrhunska delicija, ali i predmet ilegalne trgovine, p aje čak jedno vrijeme bila i zabranjena u USA. Danas je ova zdrava biljka dostupna svima, a iznimno je bogata vitaminima B,K i C, te gvožđem, fosforom, magnezijumom i kalcijumom. Idalje se koristi kao pomoćno sredstvo pri začeću zbog prisustva velike količine folne kiseline koja je odgovorna i za zdrav razvoj ploda.Rezultat slika za artičokaOdlična je za prevenciju srčanih oboljenja: Artičoka snižava loš holesterol, a djeluje na podizanje dobrog holesterola. Prevenira srčana oboljenja, kalcifikaciju krvnih sudova, moždane i srčane udare i naginu pektoris.

Samo lišće ove biljke utiče na povećanu proizvodnju žuči u tijelu, a ona u organizmu rastvara holesterol i spriječava nastajanje kamenaca. Rezultat slika za artičokaOva biljka pomaže poboljšanje probave te ubrzava metabolizam, te se zbog ovis svojstava koristi i kao pomoć prilikom mršavljenja.

A sada zbog svega gore navedenog postavlja se pitanje imate li bilo kakav razlog da u svoj svakodnevni jelovnik ili u obliku kapsula ne uvedete ovu biljku?