Datule:Otkrivamo zašto ih trebate jesti svaki dan:Pet razloga zbog kojih trebate konzumirati datule:(Foto)

  • Admin
  • May 5, 2019
  • Comments Off on Datule:Otkrivamo zašto ih trebate jesti svaki dan:Pet razloga zbog kojih trebate konzumirati datule:(Foto)

Datule na našem tržištu su dostupne u sušenoj formi, ali i kao takve veoma su dobre za normalno funkcionissanje cijelog organizma zbog svojih nuntritivnih svojstava i izvora minerala, vitamina i vlakana. datuljeU nastavku slijedi spisak razloga zašto datule trebamo svakodnevno konzumirati:

Datula kao hrana za  mozak: Datule u velikoj količini sadrže fosfor, mozgu i mišićima veoma brzo daju energiju, te sadrše fruktozu i saharozu. U svom sastavu također imaju vitamne B1,B2,C i A, te minerale kalcij, natrij, magnezij i željezo.

Datule su izvor željeza: Svakodnevnom konzumacijom datula prevenira se anemija, a stotinu grama datula sadrži negdje oko deset posto preporučene doze željeza.Image result for datuleDatule kao zdravi slatkiši: Zbog svog prirodnog šećera savršena je i zdrava alternativa bijelom šećeru, smanjuje osjećaj gladi te se lako probavlja. Nakon konzumacije dvije do tri datule nećete imati želju za slatkišima. Od datule također možete napraviti i hurmelu. To je zdravi namaz koji možete dodavati kompotima i njime dodatno zasladiti svježe voće.

Datule su bogate proteinima: Super su izvor proteina koji daju mišićima snagu i pomažu da nam tijelo ostane u formi.Image result for datuleDatule odlično djeluju na zdravlje kostiju: Zbog toga što su bogate magnezijumom, selenom, manganom i bakrom brinu se o zdravlju naših kostiju. Jačaju strukturu kosti te sprječavaju oteoporozu i njih bi trebale konzumirati sve osobe koje imaju probleme sa kostima ali i oni koji u porodicama imaju potvrđenu dijagnozu osteoporoze.