Dermatitis ili ekcem:Kako prirodnim sredstvima izliječiti probleme sa kožom:(Foto)

  • Admin
  • May 12, 2019
  • Comments Off on Dermatitis ili ekcem:Kako prirodnim sredstvima izliječiti probleme sa kožom:(Foto)

Ekcem ili kao što je poznatije među širokim narodnim masama dermatitis predstavlja upalno stanje kože. Osnovne karakteristike dermatitisa su crvenilo, otečenos područja na kojem se pojavi, svrab, te ispucala koža.

Lokalizacija: najčešće je lokalizovan na licu, unutarnjoj strani laktova,na stopalima i rukama, mada ovo ne moraju biti jedine lokacije.Rezultat slika za ekcemKada dovorimo o uzroku ekcema, u medicini on još uvijek nije poznat, ali se sumnja stavlja na vanjske faktore i genetsku predispoziciju.

Atopijski dermatitis predstavlja najčešći oblik ekcema i to je alergijsko stanje koje se češće javlja kod djece nego kod odraslih. Kod mališana najčešće prestaje krajem druge  godine, ali može potrajati i duže pa iščeznuti u toku odrastanja.Rezultat slika za ekcemKada govorimo o kontaktnom dermatitisu, on nastaje kod odraslih osoba nakon kontakta sa nekim supstancama u čijem sastavu imaju supstance koje izazivaju alergijsku reakciju.Simptomi su: peckanje, svrab, ljuštenje kože,zadebljana koža, promjena u boji kože, crvenio i drugi.Rezultat slika za ekcemOno što se preporučuje za konzumaciju su:Vitamin A-povećajte unos voća i povrća žute boje. Chija sjemenke i sjemnke bundeve-bogate su cinkom, a on je odgovoran za zacjeljivanje kože. Vitamin E-potiče iskorištavanje masnih kiselina i zacjeljivanje rana. Vitamin D-postiče stvaranje zdravih stanica i utiče na pravilan rad imuniteta, također se pokazao djelotvornim u liječenju psorijaze.