Građani pokušavaju pomoći u uništavanju komaraca: Ove tablete se uzimaju protiv krvopija

  • Admin
  • June 24, 2019
  • Comments Off on Građani pokušavaju pomoći u uništavanju komaraca: Ove tablete se uzimaju protiv krvopija

Povodom poslednjih poplava, koje su najviše pogodile levu obalu Dunava, odnosno naselja Borča, Ovča, Krnjača, Kotež… vanrednu konferenciju za medije održali su u Zavodu za biocide i medicinsku ekologiju:

“Trenutna situacija iziskuje veliku aktivnost. Trenutno na Pailuli radimo na dezinfekciji ovog terena, ali i za suzbijanju odraslih formi i larvi koamraca. Tamo se brojnost komaraca jako teško kontroliše zbog izlivanja septičkih jama. Građani na moraju pomoći u suzbijanju omaraca u svojim dvorištima- rekla je direktorka Zavoda dr Dragana Despot.

Situacija je mnogo ozbiljna:

-Građanima koji nemaju pravo kanalizaciju, već septiške jame, od vrata do vrata dijelimo tablete protiv komaraca. Morate ih stavite u WC šolju i pustiti vodu. Ovo efikasno ubija  gotov sve larve koje se nalaze u septičkoj jami- rekao je jedan pomoćnik direktora, dr Branislav Pešić. Kako su istakli nadležni iz Zavoda, sva ova sredstva koja se koriste u tretiranje komaraca u potpuno bezbednja, međutim nisu nam odali da li su pronađeni komarci sa virusom Zapadnog  Nila.