Imate bebu:Mladi ste roditelji:Savjeti za lakše uspavljivanje Vaših mališana:(Foto)

  • Admin
  • April 30, 2019
  • Comments Off on Imate bebu:Mladi ste roditelji:Savjeti za lakše uspavljivanje Vaših mališana:(Foto)

Neizostavna tema mladih roditelja jeste bebin period spavanja. Svjesni smo da beba najviše vremena provede spavajući i da se baš u tom periodu najviše i razvija.

Počnite njegovati navike spavanja od prvog dana rođenja Vašeg djeteta. U tome će Vam najviše pomoći ako bebu pokušate stavljati na spavanje uvijek u istom periodu.

Možete pokušati i sa povijanjem djeteta. Postoje ljekari koji su protiv povijanja, ali dosta njih savjetuje povijanje jer pomaže uspavljivanju i to naročito ako Vaša beba spava na leđima.

Šaputanje će pomoći bebi da zaspi jer taj čin bebi daje osjećaj sigurnosti i lakše uspavljivanje

Pokušajte ljuljati bebu u kolijevci-deset od sto beba uopšte ne reaguje na povijanje ili šaputanje prilikom uspavljivanja, te se budi na svaka dva do tri sata. Ako Vam se ovo dešava pokušajte svoju bebu staviti u kolijevku i ljuljajte je malo bržim tempom.

Također pokušajte puštati šumove na telefonu ili CD-u. Šum je prvi zvuk sa kojim se beba susrela u stomaku majke. Tišina u sobi može biti bizarna za bebu pa iz tog razloga će trebati više vremena za uspavljivanja, te će  period spavanja biti dosta kraći. Da bi izbjegli ova dešavanja bebi pred spavanje puštajte CD sa niskofrekventnim šumovima na primjer zvuk padanja kiše.