Imate čuvarkuću?:Od koje bolesti Vas čuva:Otkrivamo Vam njene blagodati:(Foto)

  • Admin
  • May 1, 2019
  • Comments Off on Imate čuvarkuću?:Od koje bolesti Vas čuva:Otkrivamo Vam njene blagodati:(Foto)

Većina Vas u svojima domovima, na prozorima ili balkonima ima ovu čudotvornu biljku. Da li ste se zapitali šta sve ova čudotvorna biljka liječi?

Ovo je višegodišnja biljka sa mesnatim listovima koji su puni vode, te cvjetovima zvjezdastog oblika.Sastav čuvarkuće: Pored flavonoida i ugljikohidrata u njenom sastavu također nalazimo biljnu sluz, tanin, smolu, kalcijev malat, jabučnu i mravlju kiselinu.

Primjena je šarolika a koristi se u obliku soka, obloga, tinkture, masti i čaja. U narodnoj medicini iznimno je korištena i poštovana zbog njenih protuupalnih i diuretičkih svojstava.Za liječenje upale i bolova u uhu: Sok čuvarkuće rastvara cerumen u uhu i djeluje protiv uhobolje. Potrebno je istisnuti dva do tri mililitra soka iz listova biljke i postupak ponavljati dva puta u toku dana.Za liječenje rana i promjena na koži: Smatra se da je ova biljka jedna od najsigurnijih u prirodi i djeluje na široki spektar kožnih oboljenja. Čuvarkuća uspješno liječi: kurije oko, crveni vjetar, pjegice na koži, herpes zoster, upale oka, opekotine, ugrize insekata i druge promjene na koži. Sve što je potrebno jeste da kritično mjesto premažete sokom iz lista biljke i prekrijete sterilnom gazom. Ostavite da djeluje i postupak ponavljate dva do tri puta na dan.