Imate upalu desni?:Bolno natečeno zubno meso:Prirodni pripravci u borbi protiv gingivitisa:(Foto)

  • Admin
  • April 30, 2019
  • Comments Off on Imate upalu desni?:Bolno natečeno zubno meso:Prirodni pripravci u borbi protiv gingivitisa:(Foto)

Primjetili ste da su Vam desno osjetljive i crvene? Nikako nemojte ignorirati situaciju u kojoj ste se našli.

Do upale desno dolazi zbog loše oralne higijene, pogrešnog četkanja i nedovoljnog čiščenja paradentalnog prostora. Nekada su i hormoni koji su zaslužni za pojavu gingivitisa, tako da se ovo stanje može pojaviti kod trudnica ili djece u pubertetu.

Prirodni lijekovi u borbi protiv gingivitisa:

Organska ulja: Kokosovo, susamovo, suncokretovo ili maslinovo. Bilo koje da odaberete nećete pogriješiti, važno je samo da su ulja organskog porijekla i hladno presana. Supenu kašiku odabranog ulja potrebno je dvadesetak minuta lagano mućkati u ustima i obratiti pažnju da se ulje ne proguta.Crni čaj: Kesicu crnog čaja trebalo bi držati direktno na upaljenom mesu desetak minuta, jer tanin koji je osnovni sastojak čaja djeluje antiupalno. Usnu šupljinu nakon tretmana sa čajem trebalo bi isprati mlakom, slanom vodom.Čaj od žalfije: Ova lokalna biljka ima antibakterijsko djelovanje a osim sto djeluje na upaljene desni veoma je korisna za disajne organe, lijeci pharingitise, upale grla i pogodno djeluje na sluznice. Ispiranje usne šupljine čajem od žalfije možete raditi više puta dnevno bez straha da ćete pretjerati sa upotrebom.

I za kraj, prije odlaska stomatologu pokušajte u kućnim uvijetima izlijeciti upaljene desni. Ako se stanje ne poboljša uz prirodne tretmane, obavezno se javite ljekaru.