Konačno otkriven razlog zbog kojeg se brzo gojimo: Godine nisu problem(Foto)

  • Admin
  • April 25, 2019
  • Comments Off on Konačno otkriven razlog zbog kojeg se brzo gojimo: Godine nisu problem(Foto)
SVJESNI SMO DA NAM JE S GODINAMA SVE TEŽE SKINUTI SUVIŠNE KILOGRAME I NE VRATITI ISTE. MNOGI SMO TO OSJETILI NA VLASTITOJ KOŽI, ALI… DA LI STE SE IKADA ZAPITALI ZAŠTO SE S GODINAMA LAKŠE GOJIMO? PRAVI ODGOVOR USITINU NEMA VEZE SA HRANOM ILI PREHRAMBENIM NAVIKAMA.
Direktorica Centra za nutricionizam i kontrolu telesne težine u Bostonu i potpredsjednica Udruženja za gojaznost, dr Kerolin Apovijan kaže: ” Postoji nekoliko razloga za ovu omraženu pojavu, ali najveći je gubitak mišićne mase, koji se sa starenjem događa kod svakog čovjeka”.
U prijevodu: što je mišićna masa veća automatski ćemo sagorijeti više kalorija. Isto tako jako je važno znati da se oko trideste godine mišićna masa počinje smanjivati. Taj proces se naziva sarkopenija , a ubrzava se neposredno nakon četrdesetog rođendana.
Doktorica također objašnjava: “Ako ne preduzmemo nešto da zaštitimo i izgradimo tu definisanu mišićnu masu, našem tijelu će trebati manje kalorija da se ugoji, metabolizam će se usporiti, a izgubljenu mišićnu masu zamijeniće masno tkivo”.
Također krivci za ubrazano gojenje su: hormonalni disbalansi, povećana količina stresa, manjak sna, sjedeći način života i mnogi drugi faktori.

Tri savijeta za spriječavanje smanjenja mišične mase su:

1. Dva puta tjedno raditi vježbe s tegovima, vremenom povećavajući težinu tegova i intenzitet vježbanja.

2. Naspavati se, uredan san omogućava obnovu mišića i oporavak tijela.

3. Jesti hranu bogatu proteinima, a najbolji izvori su: meso peradi, jaja, riba, biljni proizvodi poput leblebije i tofua, te orašasti plodovi i sjemenke.

Veoma važno je ne preskakati obroke!