KORONA VIRUS PROMENIO OBLIK? Vodeći norveški lekar tvrdi da je mutacija virusa identifikovana na severu zemlje

  • Urednik
  • October 20, 2020
  • Comments Off on KORONA VIRUS PROMENIO OBLIK? Vodeći norveški lekar tvrdi da je mutacija virusa identifikovana na severu zemlje

Norveški tabloid Verdens Gang prenio je u ponedjeljak da je nova mutacija identifikovana u Trondhajmu na samom sjeveru zemlje. Rusijemeđutim, nije identifikovala nijedan novu vrstu korona virusa koji bi se mogao fundametalno razlikovati od onog koji trenutno hara u drugim zemljama, stoji u izvještaju nadzornog organa za zaštitu potrošača Rospotrebnadzor. Navodi se još i kako je Rusija počela sistematski da proučava genetsku raznolikost verziju SARS CoV 2u opticaju, kao i da se više od 150 genoma dekodira na mjesečnom nivou.

Dobijeni se podaci koriste za analizu relevantnosti sistema dijagnostičkih testova i pomoć u identifikanju uvezenih slučajeva kao i provjeni regionalnih karakteristika genetske raznolikosti virusa. Do današnjeg dana u Rusiji nisu izdvojeni sojevi koji bi mogli da se drastično razlikuju od poznatih u prometu u drugim zemljama” piše u saopštenju. Još uvijek se ne može sa sigurnošću reći kada bi pandemija korona virusa mogla da oslabi, obzirom na to da nam predstoji period sezonskih gripa koje i pored korona virusa izazavaju velike probleme svjetskom stanovništvu.