Lavanda:Ljekovita biljka:Neophodna u svakom domu (Foto)

Lavanda je biljka koja je dobila naziv od latinske riječi lavare, što u prijevodu znači prati. Dodavala se raznim kupkama, vodi za umivanje lica, tonicima za čišćenje, vodi za pranje odjeće kao miris i naravno kao ljekovita biljka.

Također je efikasno sredstvo za tjeranje moljaca iz vaših ormara.

Kao čaj pomaže kod narednih tegoba:

Gastroenteroloških, smanjuju nadutost, grčeve u želudcu i crijevima.

Grčeva i bolova u mišićima.

Kod liječenja dišnih puteva u vidu inhalacija.

Snižava visoku tjelesnu temperaturu.

Neurološki, smiruje živčane bolesti i djeluje opuštajuće, te samim tim pozitivno utiče na nesanicu, glavobolju i migrenu.

Iznimno je učinkovita u liječenju kožnih oboljenja kao što su akne, psorijaza i općenito nečista koža.Ulje lavande djeluje antiseptično, te djeluje kao antibakticid i antifungicid.

Kontraindikacije za upotrebu su akutni čirevi na želudcu, dvanestoplačnom crijevu, problemi sa jetrom. U kuhinji se koristi kao začin i to samo svježi, mladi, mekani listovi lavande, odlično ide uz jela od ribe, kuhana jela, pečeno meso.

Također je moguće koristiti i za dobivanje aromatiziranog ocata, te ga upotrijebiti kao začin i lijek iznutra i iz vani, te kao prelive za salate.

Svestrana lavanda nije zahtjevna biljka koja se može lako uzgajati u vašem dvorištu ili saksiji na balkonu. Pokušajte i iskoristite sve njezine blagodati.