Ljekoviti celer pomaže kod neredovne menstruacije, a dobar je i za dijetu

  • Admin
  • May 24, 2019
  • Comments Off on Ljekoviti celer pomaže kod neredovne menstruacije, a dobar je i za dijetu

Među začinskim biljkama celer (Apium graveolens) zauzima posebno mjesto kroz cijelu svoju istoriju. Kroz istoriju i mitologiju celeru su pripisana različita značenja, uglavnom ona dobra, a najzanimljivije je ono kako celer pospješuje spolnu aktivnost.Zbog bogatstva različitim korisnim sastojcima celer ima izuzetna ljekovita svojstva, koristi se od davnih vremena, kako u salatama tako i u varivima. Sa mrkvom, lukom i peršinom predstavlja četiri glavna sastojka svake kuhinje, bez toga se nijedno jelo ne počinje praviti.

Koristi se svjež i kuhan za pripremanje raznih ukusnih supa i jela, sjemenke se koriste kao začin, dok lišće vrlo često služi za ukrašavanje različitih kulinarskih specijaliteta, tako da se faktički sav može iskoristiti za jelo. Najbolji je u jesen, iako ga ima kroz cijelu godinu u svim prodavnicama.
Slikovni rezultat za celerCeler je iteako koristan i za ljudsko zdravlje, veoma je dobar za snižavanje holesterola te najbolje djelovanje postiže se sokom od celera, a važno je biti uporan i istrajati u svojoj namjeri, jer se očekivani učinak može vidjeti tek poslije osam do devet sedmica.

Kao čaj celer je i više nego djelotvoran protiv reume. Čaj se priprema tako što se u jednu litru vode kuha 40 grama celerovog lišća nekoliko minuta, piti ga bez šećera.

Celer sadrži i jako korisne supstance koje djeluju relaksirajuće na arterije, omogućavajući njihovo širenje, smanjuju količinu hormona stresa, koji, također, bitno utiče na sužavanje krvnih žila. Celer smanjuje i koncentraciju lošeg kolesterola, a zbog velike količine vitamina C, pomaže smanjiti simptome prehlade i jako poboljšava imunitet.