Ljutnja i gnjev štete zdravlju više nego tuga: Mogu dovesti do jako ozbiljnih hroničnih bolesti

  • Admin
  • May 22, 2019
  • Comments Off on Ljutnja i gnjev štete zdravlju više nego tuga: Mogu dovesti do jako ozbiljnih hroničnih bolesti

Ljutnja i gnjev više škode fizičkom zdravlju starijih osoba od osjećaja same tuge, a istraživači i doktori kažu da mogu pojačati upalne procese povezane sa jako neugodnim hroničnim bolestima poput bolesti srca, artritisa i tu mora. Rezultati su to istraživanja provedenog na 226 stanovnika Montreala u dobi od 59 do 94 godine.Slikovni rezultat za iznerviran penzionerGlavna autorica ove cijele zanimljive studije Meghan A. Barlow sa Fakulteta Concordia pojašnjava da ljutnju i bijes u većini slučajeva uzrokuje to što većina starije populacije zbog poznih i jako velikih godina više nije u stanju obavljati sve aktivnosti kao u mlađoj dobi, dio ih je teško podnio gubitak supružnika, tako da je frustracija sve veća. 

Same učesnike istraživanja selektirali su u mlađe seniore (od 59 do 79 godina) i starije seniore, odnosno one od 80 godina pa sve naviše. U 7 dana učesnici ispitivanja ispunili su kratke upitnike o tomu koliko su ljutiti ili tužni, ili nešto treće.

Autori ove cijele studije su iz uzoraka krvi ispitanika ustanovili je li se u njihovu organizmu razvila neka upala te su morali odgovoriti na pitanje boluju li od bilo kakvih upalnih ili hroničnih bolesti povezanih sa životnom dobi.Slikovni rezultat za iznerviran penzionerMeghan Barlow je pojasnila da tuga starijim seniorima i ovima preko 80 godina, može čak i pomoći u samom prilagođavanjui na fizičko i kognitivno propadanje koje dolazi s godinama jer se jednostavno pomire sa činjenicom da neke ciljeve više ne mogu nikako ispuniti.