Mladi ste roditelj:Vaša beba ima grčeve i neprestano plače:Šta možete uraditi da pomognete Vašoj bebi:(Foto)

  • Admin
  • May 2, 2019
  • Comments Off on Mladi ste roditelj:Vaša beba ima grčeve i neprestano plače:Šta možete uraditi da pomognete Vašoj bebi:(Foto)

Dojenačke kolike ili grčevi su nerijetko stanje kod beba. Obično se javljaju dvije do tri sedmice nakon rođenja djeteta, a trestaju negdje oko trećeg mjeseca starosti. Kolike se javljaju u večernjim časovima i čine bebu neutješnom.Dojenačke kolike ima više od pedeset odsto beba bez obzira da li su bebe dojene ili hranjene adaptiranom prehranom.

Ono što Vi trebate praktikovati je:Vodite računa da beba prilikom dojenja uvijek zahvati cijelu bradavicu. Ne štopajte vrijeme podoja, pustite svoju bebu da doji onoliko koliko joj je potrebno.Dojite bebu sve do momenta dok beba sama ne ispusti bradavicu. Uvijek imajte na umu da beba može biti na dojci i više od dva sata a da pri tome aktivno doji samo par minuta. Ukoliko beba želi jesti i nakon što je završila podoj na jednoj dojci, tek onda joj ponudite drugu. Naredni podoj započinjete na drugoj dojci. Sa dojenjem ne postoje pravila koja se trebaju slijediti nego pratite svoju bebu i ono što je njoj potrebno.Ukoliko Vam se učini da beba često zahtjeva da doji, onda je dobro da unutar dva do tri sata ponudite istu dojku i  jedino na ovaj način ćete biti sigurni da beba dolazi do poslednjeg hranjivijeg mlijeka.