Niški aerodrom samo pravi gubitke od kako je preuzet od države

  • Admin
  • June 13, 2019
  • Comments Off on Niški aerodrom samo pravi gubitke od kako je preuzet od države

Aerodrom Niš je prošle godine poslovao sa gubitkom od preko 13 miliona dinara, što je prvi put da Aerodrom ostvaruje gubitak još od 2014,ostvario je jedva 81 odsto planiranih prihoda, a zarade od zaposlenih niže su 13 odsto, saopštila je Nacionalna koalicija za decentralizaciju. Aerodrom Niš je već odavno prestao da objavljuje svoje finansijske izveštaje od trenutka preuzimanje Aerodroma od strane Republike, Nacionalna koalicija za decentralizaciju je došla do dokumenta o finansijskom poslovanju koja ukazuje na loše finansijsko stanje u 2018 godini, navodila je koalcija.

„Aerodrom Niš je u 2018. godini poslovao sa gubitkom od preko 13 miliona dinara, što je prvi put da Aerodrom ostvaruje gubitak još od 2014. godine. Niskotarifne kompanije lete iz Niša od 2015. godine i bile su pokretač razvoja aerodroma koji je ostvarivao svake godine dobit sve do poklanjanja Republici“, navodi se. NKD upozorava da se najviše brine za prihode koje Aerodrom ostvaruje, ostvareno je jedva 81 planiranih prihoda prošle godine, dok je taj procenat još u 2017 iznosio preko 90 odsto ostvarenja. “Isti dokument svedoče da je neraspoređeni dobitak iz prehodnih godina bio preko 135 milion dinara i da sav taj novac ušao u potrošnju 2018 godine.Ne samo što je nastao gubitak, već je i potrošen novac koji je dobiven u prethodnim godinama.”

NKD je navodio da je osim finansijskih gubitaka i smanjen broj putnika, što je zabeleženo i sprovođeno radi se  o poslovnoj praksi negativnih kvaliteta rada. Koalicija također navodi da plate zaposlenih padaju za naknadu aerodroma.”Za razliku od plata zaposlenih koje su isplaćene u iznosu od 87 odsto od planiranog, članovi Nadzornog odbora su dobili 100 odsto iznosa planiranih naknada.”