One su ukras u bašti, a veliki lijek u kući: Ove 4 biljke morate imati u svojoj kući (Foto)

  • Admin
  • April 25, 2019
  • Comments Off on One su ukras u bašti, a veliki lijek u kući: Ove 4 biljke morate imati u svojoj kući (Foto)

Ove jako ljekovite biljke vrlo su otporne, pa ih lako možete othraniti i na jako malim prostorima, a svaki uloženi trud sa vaše strane na više načina će vam uzvratiti. Sadite li baštu slučajno, ovoga proljeća ili možda kontate o biljkama koje možete posaditi na svom manjem balkonu ili terasi, svakako uzmite u obzir kadulju, majčinu dušicu, neven, ali i metvicu.

Lavanda

Lavanda odbija razne insekte, koji nastanjuju vaš dom, te sprečava pojavu neugodnih mrava. Sami listovi se beru neposredno prije otvaranja, a suhe se mogu koristiti u razne i jko zdrave svrhe. Kao čaj najbolje ju je koristiti u razno raznim mješavinama, a pomaže protiv neugodne migrene, nesanice i stresa.

 Neven

Gdje god ga posadili, ovaj prelijepi cvijet, njegovi  prekrasni žuti cvjetovi biće i više nego predivan ukras od juna i jula pa sve do prvih mrazeva, pred samu zimu. Propustite li koji put pogledati prognozu vremena, za idući mjesec, ovi žuti cvjetovi djeluju poput pregleda vijesti i vremenska prognoze: jer, ako su cvjetovi zatvoreni i nakon 6 sati ujutro, toga će dana padati kiša.

Kadulja

Kaduljinu jako dobru ljekovitost izražava stara narodna, ako ste jako bolesni, zasadite kadulju u baštu. Beru se veoma mladi izdanci i listovi, koje morate sušiti u hladu. Jako ljekoviti čaj od kadulje kuha se tako da nepokriven kuha otprilike 3 minute, na jako laganoj vatri, čime isparava otrovan sastojak tujon, koji se nalazi u njoj.

Majčina dušica

Ovdje je Riječ o manjem žbunu tamnoružičastih cvjetova intenzivnog i veoma jakog mirisa. Ima jaka i bitna po organizam antibakterijska svojstva, pa tako čaj od majčine dušice, i više nego odlično djeluje protiv upala disajnih puteva i svih vrsta kašlja, ali i protiv jako neugodne upale želuca kao i jako neredovitih menstruacija kod žena.