Ovako ne smijete odmrzavati piletinu, a nijedno drugo meso: Nikako prije kuhanja, evo i zbog čega (Foto)

  • Admin
  • April 28, 2019
  • Comments Off on Ovako ne smijete odmrzavati piletinu, a nijedno drugo meso: Nikako prije kuhanja, evo i zbog čega (Foto)

VEĆINA DOMAĆICA U DANAŠNJE VRIJEME JEDNOSTAVNO NEMA VREMENA NI ZA SEBE, A KAMOLI DA PROVODI PUNO VREMENA U KUHINJI I SPREMA NEKE KOMPLIKOVANE ĐAKONIJE. KADA KUHAJU NEKO JELO SA MESOM, UGLAVNOM SE SLUŽE MESOM IZ ZAMRZIVAČA, ALI RIJETKO KOJA ZNA PRAVI NAČIN, KAKO UOPŠTE ODMRZNUTI ISTO. DANAS VAM DONOSIMO JAKO KORISTAN SAVJET, KAKO TO PRAVILNO URADITI.

Ovo je nešto najgore što možete da uradite kada je odmrzavanje piletine u pitanju. Jer, kada meso dugo stoji na sobnoj temperaturi, stvaranje štetnih bakterija je neizbježno, a one se dalje prenose na vaše ruke, kuhinjske krpe, posuđe i mogu da izazovu opasne bolesti, piše magazin Stil.

Još jedan jako loš način odmrzavanja piletine je u mikrotalasnoj pećnici, jer osim što i više nego previsoka temperatura pogoduje razvoju štetnih bakterija, usput ćete i uništiti teksturu samog mesa. To se dešava jer se meso ne odmrzava kako treba i ravnomjerno, što će se na kraju odraziti i na sami ukus. Najbolje što možete da uradite jeste da noć prije nego što ćete spremati pile, meso premjestite u frižider.

Postoji i brža metoda – piletinu stavite u plastičnu kesu, dobro zavežite, a potom kesu stavite u posudu sa hladnom vodom. Važno je da voda ne dođe u direktan dodir sa mesom, a ni po koju cijenu ne koristite vruću ili toplu vodu, već isključivo hladnu. Možda niste znali, ali ako baš nemate vremena, uopšte ne morate ni da odmrzavate piletinu.