Ovo su simptomi koje tijelo pokazuje kada mu nedostaju pojedini vitamini ili minerali:(Foto)

  • Admin
  • May 18, 2019
  • Comments Off on Ovo su simptomi koje tijelo pokazuje kada mu nedostaju pojedini vitamini ili minerali:(Foto)

Ukoliko ste primjetili da imate osjetljivu kožu, bijele tačkice na noktima ili ranice koje veoma sporo zarastaju, vjerovatno Vašem tijelu nedostaje cink. Izvori cinka su cjelovite žitarice, orašasti plodovi, crveno mose i sardine.Srodna slikaUkoliko imate probleme sa probavom vjerovatno se radi o nedostatku vitamina B3, a drugi simptomi vezani za nedostatak ovog vitamina su slabost mišića, gubitak apetita te različiti problemi sa kožom. Ovaj vitamin možete naći u nemasnom mesu, ribi, orahu, bademu, lješnjaku, kikirikiju te drugim orašastim plodovima.

Javljaju se grčevi u nogama i rukama: ovdje se radi o nedostatku vitamina B6, ali i minerala , a pored grčeva kod nedostatka ovog vitamina mogu se javiti nesanica, PMS, upale kože i razdražljivost. Izvori ovog vitamina su banane, kukuruz i smeđa riža. Rezultat slika za vitamini imineraliUkoliko ste primjetili da Vam kosa prekomjerno opada provjerite razinu vitamina B9, a drugi simptomi kod nedostatka ovog vitamina su: bljedoća, umor, ljuštenje kože. Najbolji izbori ovog vitamina su: mohunarke, riba, celer, jaja, avokado, jetra.

Ako ste primjetili pucanje kapilara, modrice, oslabljenje zubne cakline, najvjerovatnije da se radi o deficitu C vitamina. Prirodni izvori ovog vitamina su limun, narandža, jagoda, kivi, nar. Srodna slikaUkoliko ste primjetili neke od navedenih simptoma, najbolje bi bilo da se javiter ljekari ili nutricionisti koji će Vam odrediti pravu dozu suplemenata ali i dati adekvatan savijet o ishrani.