Roštilj na ćumur će uskoro biti zabranjen u Srbiji?: Naučnici tvrde da to meso izaziva rak debelog creva

  • Admin
  • June 14, 2019
  • Comments Off on Roštilj na ćumur će uskoro biti zabranjen u Srbiji?: Naučnici tvrde da to meso izaziva rak debelog creva

Skupštinskom Odboru za zdravlje i porodicu stigla je predstavka od doktora Ivana Nikolića iz Beograda gde se traži da zakonom se zabrani upotreba roštilja na ugalj u registrovanim ugostiteljskim objektima i da se oni zamene roštiljem na gas ili električnim roštiljem, zbog sve češće pojave tumora na debelom crevu.Poslanik Milovan Krivokapić, koji je izvestio članove Odbora za zdravlje i porodicu o pristiglim predstavkama građana, kaže da je doktor Nikolić naveo da u nastanku karcinoma debelog creva veliku ulogu imaju heterociklični amini i policiklični aromatični ugljeni hidrati koji se stvaraju isključivo prilikom korištenja roštilja na ugalj. “Radna skupština Odbora za zdravlje i porodicu je predložila da se ovaj predlog od doktora Ivana Nikolića, prestavi sektoru za javno zdravlje i programsku zdravstvenu zaštitu na razmatranje,”naveo je Krivokapić. Osobe koje retko roštiljaju ne treba da se brinu o ovom zakonu. U problemu su oni koji roštiljaju meso takvo svakodnevno i unose u svoj organizam.

Najveći krivac koji inicira stvaranje potencijalno kancerogenih spojeva tj. policikličnih aromatskih ugljeno-vodonika (PAH) jeste visoka temperatura pečenja ili prženja mesa i ribe na otvorenoj vatri. A najštetniji momenat je onda kada otopljena mast od hrane kaplje na žar i zajedno sa dimom stvara karcenogene spojeve toliko da se oni u većoj meri talože. Ako već volite toliko da pravite roštilj, probajte češće da okrećete meso kako bi vam temperatura uvek bila niska. Zato vam savetujemo da izbegavate preterano masnu hranu.Preprečena hrana se takođe smarta kao otvorenim ratom protiv kancera. Pošto je on veliki plane i neprijatelj ljudskim životima i zdravlju.