Spasilački timovi iz više zemalja će u Julu stići u Niš

  • Admin
  • June 19, 2019
  • Comments Off on Spasilački timovi iz više zemalja će u Julu stići u Niš

Potpredsednik Vlade i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović najavio je, na međunarodnom skupu u ruskoj Ufi, zajedničku vežbu spasilačkih timova “Srbija 2019″, koju organizuju Srbija i Rusija. Vežba će biti održana od 25. do 27. juna u Nišu i okolini.”Osim srpskih i ruskih timova, učestvovaće i spasioci iz još pet zemalja – Turske, Mađarske, Bosne i Hercegovine, Severne Makedonije i Kube, a pridružiće im se i pripadnici Rusko-jermenskog humanitarnog centra”, rekao je ministar Stefanović na panelu “Međunarodna saradnja u oblasti vanrednog humanitarnog reagovanja i perspektive njenog razvoja”.

 

Tokom vežbe, naveo je ministar, spasilački timovi imaće priliku da provežbavaju združeni odgovor u cilju otklanjanja posledica razornog zemljotresa i pratećih opasnosti.

“Cilj ove vežbe je razvijanje kapaciteta za odgovor i uklanjanje posledica vanrednih situacija, uz angažovanje specijalističkih timova i korišćenje specijalne spasilačke opreme i vazduhoplova”, objasnio je srpski ministar.Stefanović je podsetio da se Srbija proteklih godina suočila sa raznim elementarnim i drugim nepogodama, različitog obima i intenziteta, izazvanih prirodnim ili ljudskim delovanjem.Srpski ministar je poručio da je zbog klimatskih promena, sa kojima će se ceo svet suočavati, važno da se više radi na prevenciji, na zajedničkim vežbama i obukama, kako bi se što bolje pripremili za buduće vanredne situacije.Stefanović je istakao da je skup u Rusiji dobra prilika za predstavljanje razvoja politika delovanja u oblasti upravljanja vanrednim situacijama, ali i prilika za dodatno unapređenje znanja i razmenu iskustava.Ministar je naglasio da je Srbija 2018. godine usvojila novi Zakon o smanjenju rizika od katastrofa i upravljanju vanrednim situacijama, koji je doneo sveobuhvatno normiranje preventivnih mera i aktivnosti radi smanjenja rizika od katastrofa.