Svi smo mislili da je haljina: Znate li šta predstavlja ženski znak na WC-u?

  • Admin
  • May 13, 2019
  • Comments Off on Svi smo mislili da je haljina: Znate li šta predstavlja ženski znak na WC-u?

Uvijek vam se moralo desiti da kada negdje izađet, u nekom trenutku morate do toaleta. Na svim vratima uvijek imate označeno koji je ženski, a koji je muški. Te znakove najčešće razlikujemo po odjeći koju nose. U zadnje vrijeme je to izbačeno gotovo iz upotrebe, pa sada te oznake idu u nekom jako šaljivom tonu. 1Dok muški znak “nosi” hlače, ženski znak “nosi” haljinu, a to bi sada moglo biti pomalo zastarjelo i ograničavajuće, nekako je sve ostalo u istoriji. Danas možemo naći na muškom, pijevca, dok je na ženskom kokoška.

Poznata kompanija Axosoft iz Arizone, kao dio kampanje koja želi izjednačiti muškarce i žene u određenim muškim zanimanjima, došla je na ideju za novi ženski znak za toalet, a predstavili su ga na konferenciji Girls in Tech, piše The Mirror proteklih dana.2

Glasnogovornica ove kompanije, Tania Katan iz Axosofta tvrdi kako trokut koji je predstavljao haljinu na znaku za ženski toalet, u stvari nikada nije trebao predstavljati haljinu.

Tu je došlo do neke pogreške, ili nerazumijevanja. Oni su na novom znaku haljinu pretvorili u plašt pa na taj način poručuje da žene mogu biti superheroji, i na taj način ih poistovjetiti sa muškarcima. 

Cilj ove cijele kampanje, jeste potaknuti razgovore o prihvaćanju žena u bilo koje zanimanje. Ne radi se samo o jednakosti žena nego o tome da se popuni veliki nedostatak radnih mjesta u nabrojenim zanimanjima.