Terapija za um i tijelo:Boravak u šumi pozitivno utiče na Vaše zdravlje:(Foto)

  • Admin
  • May 16, 2019
  • Comments Off on Terapija za um i tijelo:Boravak u šumi pozitivno utiče na Vaše zdravlje:(Foto)

Svima nam je već jasno da boravak u prirodi odlično utiče na naše zdravlje, ali mali je broj onih koji znaju koliko je šetanje šumom uistinu zdravo. Okupljanja i boravak u šumama jača povezanost između članova porodice ali i prijatelja.Istraživanja su isto dokazala da žene koje imaju svakodnevni pogled na drveće budu ljubaznije prema članovima porodice. Školska djeca koja borave u prirodnom okruženju imaju bolje rezultate u učenju. Bolesnici koji imaju pogled na zelenilo i drveće iz svoje bolesničke sobe, brže se oporavljaju.

Bolesne osobe koje borave u prirodi znatno brže ozdrave u odnosu na one koji vrijeme provode u bolesničkoj sobi, a one osome koje radu u kancelarijama sa pogledom na drveće imaju puno bolje rezultate u radu, te uzimaju manje dana bolovanja.Također boravak u crnogoričnim šumama veoma je koristan osobama koje imaju problem sa disajnim putevima, jer je zrak u ovom tipu šume bogat eteričnim uljima jele, smreke i bora, a ono olakšava disanje.

Zrak je pročišćen te kao takav sprječava infekcije i pozitivno utiče na postojeće infekcije u smislu da ih smanjuje i potpomaže izbacivanje nakupljenog sekreta.

Proljeće je već uveliko, stoga sa dragim osobama, svakako potražite spas i mir u prirodi. Ponesite flašicu vode, prošetajte, nadišite se čistog vazduha, i neka vam svakako to pređe u naviku.