Veoma je bitno kako da razlikujete prehladu od gripe: Sa ovim simptomima nema igre

  • Admin
  • February 2, 2020
  • Comments Off on Veoma je bitno kako da razlikujete prehladu od gripe: Sa ovim simptomima nema igre

U trenutku kada mnogim ljudima više nije potrebno da odlaze liječniku zbog prehlade i kada se sve više želimo liječiti sami kod kuće, vrlo je važno da znate prvu i najosnovniju stvar – mnoge situacije imaju vrlo slične simptome, ali tretmani variraju!

Nema igre sa zdravljem! Zapamtite dobro – što je za vašu liječnicu nijansa vama je značajna razlika i odvaja bezopasno stanje koje se liječi mirovanjem i čajevima, od težeg s mogućim komplikacijama, koja često zahtijevaju liječenje lijekovima.

Iako prehlada i gripa imaju mnogo slične simptome, riječ je o dva potpuno različita stanja. Za početak, uzrok – prehlada, nastaje kontaktom sa zaraženom osobom ili predmetom, što se odnosi na dodirivanje lica, nosa i usta, dok će se osoba zaraziti gripom samo udisanjem virusnih čestica iz zraka. S druge strane, iako su neki od simptoma, uglavnom početni, prilično slični, nekoliko ih čini presudnu razliku, a to je ono što trebate naučiti prepoznati na vrijeme.

Simptomi prehlade:

Neudoban osjećaj, svrbež ili grlobolja
Curenje nosa i kihanje (prvo dolazi do bistrog, rijetkog sekreta koji se obično zgusne nakon 2 dana i ima tendenciju erupcije kad se pojave i nazalna zagušenja)
Kašalj (suh, potom produktivan)
Glavobolja, umor, sužavanje očiju

Neki ljudi također osjećaju bol u ušima, što zbog nepažnje može dovesti do upale uha, kao i temperature.
Kod prehlade, zaražena osoba najčešće može sasvim normalno funkcionirati, to jest može ispuniti sve svoje obaveze i zadatke bez velikog opterećenja. Dok to kod gripe, recimo, nije baš tako jednostavno.

Ali o simptomima gripe i daljim poređenjima gripe i prehlade možete pročitati na originalnom linku OVDJE