Volite ljubičice:Ovo je nevjerovatno ljekovita biljka:(Foto)

  • Admin
  • May 10, 2019
  • Comments Off on Volite ljubičice:Ovo je nevjerovatno ljekovita biljka:(Foto)

Viola odorata je latinski naziv za ovu ljepoticu koja pored toga što krasno miriše, također ima i ljekovita svojstva, a najčešće se koristi u kozmetičkoj industriji.Rezultat slika za ljubicicaKoristi se za izradu sapuna, parfema, dodaje se dezodoransima te je mnogi stavljaju i prilikom proizvodnje mirisnih svijeća.Rezultat slika za ljubicica čajZa ljekovite primjene u obliku čaja koristi se osušena ljubičica te se koristi kod glavobolje, problemima sa vidom, loše koncentracije, također utiče i na smirivanje nervoze i osoba koje pate od nesanice. Također je korisna i kod upale grla, sinusa, jednjaka, tegoba sa jetrom, a sirup od ljubičice koristi se kod nervoznog lupanja srca i kašlja.Rezultat slika za ljubicica sapunLegenda kaže da ako pojedete prvu ljubičicu u proljeće i zaželite želju imat ćete sreće cijelu godinu.

Mladi listovi, pupoljci i cvjetovi ove biljke također se mogu stavljati u salatu, dodavati raznim mesnim jelima ali se mogu koristiti i kao dekoracija uz deserte.

Listove i cvjetove ove biljke najbolje je sakupljati u proljeće, dok korjen sakupljajte u kasnu jesen.Rezultat slika za ljubicicaListovi ove biljke su mesnati, ovalni i respoređeni u rozetu, dok su cvjetovi pojedinačni i nalazimo ih u raznim bojama, od biljele, roze, ljubičaste, te drugih nijasni. Promjera su do dva centimetra, veoma jakog i ugodnog mirisa, te je veoma dobra medonosna biljka.