Zatvorenik u Nišu dobio kesicu sa grickaliama, a u njoj bilo 1000 evra- ali ne u novčanicama

  • Admin
  • June 19, 2019
  • Comments Off on Zatvorenik u Nišu dobio kesicu sa grickaliama, a u njoj bilo 1000 evra- ali ne u novčanicama

Zatvorenici nikada neće odustati za dilovanje drogom, svaki dan oni pokušavaju da izmisle nove načine za dilovanje. Pa su došli i do ovog iako je policija uspela skontanti ovaj način, zatvorenik je dobio paket sa grickalicama u kojoj su se nalazi 25 tableta burprenorfina:

Novi način “švercovanja” tableta osuđenicima otkrili su u niškom Kazneno-popravnom zavodu, a prema nezvaničnim informacijama, u paketu koji je stigao u ovu ustanovu 25 tableta buprenorfina pronađeno je u kesici grickalica.Tablete su bile maskirane u ovu grickalicu, tako što su bile ubačene u pur penu.Ipak, zaposleni u zatvoru pronašli su tablete, čije je vrednost, kako saznaju Južne vesti, oko 40 evra po komadu. Znači da je paket koji je poslat osuđeniku u sebi imao i kesicu grickalica vrednu oko 1.000 evra.Inače, buprenorfin se  samo koristi u lečenju zavisnosti od opijata.

Terapija buprenorfinom može se provoditi kod ovisnika koji tek započinju detoks program kao i kod onih koji su započeli detoks metadonom. Lijek se izdaje isključivo na liječnički recept, a može ga propisati educirani liječnik Odjela za prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnosti koji određuje početnu dozu te vrijeme početka uzimanja terapije, a naknadno prilagođava terapiju odnosno smanjuje dozu i okončava liječenje.

Buprenorfin Sandoz se primjenjuje sublingvalno. Korisnik mora upozoriti bolesnike da se jedino stavljanjem tablete pod jezik postiže djelotvornost i dobra podnošljivost lijeka. Tabletu treba držati pod jezikom dok se ne otopi, što obično traje 5 do 10 minuta. Korisnici ne smiju gutati niti konzumirati hranu ili tekućinu dok se tableta u potpunosti ne otopi.