Ženi koja hrče prijeti ova opasnost: Nije bezazleno, obratite pažnju na vrijeme

  • Admin
  • May 15, 2019
  • Comments Off on Ženi koja hrče prijeti ova opasnost: Nije bezazleno, obratite pažnju na vrijeme

Hrkanje je uglavnom problem, koji imaju muškarci i koji kako ulaze u godine, imaju sve veći problem sa tim. Međutim, da li ste čuli da nekada žena zna zahrkati? Žene koje hrču rizikuju da dožive infarkt ili šlog, jer su snimci sa skenera pokazali da one koje pate od spavajuće apnee, koja je itekako nezgodna,  imaju tanje srčane zidove nego njihovi prijatelji muškarci.spavanjeJedno istraživanje je naime pokazalo da  da se to dešava i kod žena koje nemaju ovo stanje. Studija je inače urađena u Njemačkoj, na uzorku od 50 žena. Tanji srčani zidovi mogu da ukoče mišić i otežaju protok same krvi i njengovo pumpanje kroz žensko tijelo, smanjujući tako nivo oksigena koji mišići šalju do njenog mozga.

Doktori i stručnjacii još nisu otkrili zašto spavajuća apnea utiče na srce na ovaj način i potrebno je uraditi puno veća istraživanja u budućnosti kako bi se otkrila veza sa ovim sve većim problemom.spavanjeČovjek koji je radio ovo ispitivanje, Doktor Adrijan Kurta izjavio je da tanji zidovi znače da je glavna komora koja pumpa krv  poprilično uvećana i da zbog toga srce otežano radi, pogotovo tokom noći.

Kada upoređuju one koji hrču i one koji spavaju mirno tokom noći, naučnici uočavaju da žene imaju veću lijevu ventrikularnu masu od samog muškaraca, što znači da ih bolest lakše i više pogađa u ovome slučaju.zena-spavanje-810x405